OFFICE TOWER

The project seeks to reinterpret the office tower typology by capitalizing on Caracas’s unique climate and natural environment to inform more responsive architectural strategies. At the urban scale, the site is located in a critical intersection at the end of an important pedestrian promenade and a public plaza. The beginning of Avenida Francisco de Miranda (one of the main metropolitan corridors running east-west), a subway station, and multiple bus stops, have transformed this area into a thriving transportation, financial, and recreational hub.

As the building rises from the ground it  opens up to great vistas of the Plaza Brion, the Boulevard, the Avila-the mountain range that separates the valley of Caracas from the Caribbean Sea-as well as to other areas of the city filled with vegetation and public spaces. 

Caracas’ tropical climate helps define the tower’s main volumetric strategy in which a series of staggered shifting volumes is intersected by a green vertical armature, a network of vertical gardens that cuts across the different spaces and programs of the building, generating spatial threshold to accommodate semi-public and private uses.

The outer skin performs as a veil. Horizontal and vertical louvers significantly improve the building’s energy performance by shielding it from the sun's direct exposure while allowing natural light to filter into the offices. In addition to this, the envelope helps to mitigate noise pollution and allows for natural cooled cross-ventilation that reduces the need to rely on air conditioning systems. The outer skin extends all the way to the top of the building where it turns into an integrated horizontal system of solar and rain water collectors.

Credits

Type: Mixed-use Commercial Area: 63,000 sqft Location: Caracas, Venezuela Year: 2012 Team: Julián Palacio, AIA in collaboration with David Maestres and Micucci Arquitectos